RUND

 

Onze bedrijfsbegeleiding heeft als doel om samen met u de gezondheid en vruchtbaarheid van alle koeien te optimaliseren. Door een persoonlijke aanpak en bedrijfsgerichte adviezen te geven, willen wij de rentabiliteit van het bedrijf verbeteren. Onze bedrijfsbegeleiding houdt in:

  • Opvolging van statuten zoals IBR en BVD
  • Controle op infectieuze ziekten zoals Neospora, BVD,…
  • Controle van nieuwe dieren met bijhorend aankooponderzoek
  • Vaccineren op maat van uw bedrijf (bv tegen griep bij jongvee)
  • Controle op de wormbesmetting van uw bedrijf (kan door staalname tankmelk of bloedname bij het opstallen)
  • Drachtcontroles m.b.v. echografie
  • Opvolgen van de uiergezondheid via de MPR uitslagen en onderzoek van de melk bij koeien met subklinische (verhoogd celgetal) en klinische mastitis
  • Onthoornen van kalfjes op een diervriendelijke manier

Voor meer informatie aarzel niet ons hierover te contacteren!

Wat is een keizersnede?

Een keizersnede of sectio caesarea is een chirurgische ingreep om een kalf te laten geboren worden wanneer het via de natuurlijke weg niet kan. De meest voorkomende reden (80-90%) waarom dit wordt uitgevoerd, is een kalf dat niet door het bekken past (zeer groot kalf of zeer klein bekken bij de koe). Het Belgisch witblauw staat hiervoor gekend. Andere redenen voor een keizersnede kunnen een slecht ontsloten cervix of een baarmoedertorsie zijn.

Vooraf

De koe wordt in een propere, goed verlichte en vers ingestrooide stal of ruimte vastgebonden. Bijna alle keizersnedes worden uitgevoerd op een rechtstaand dier, op de linkerflank. Een goede fixatie is belangrijk om proper en veilig te werken. Een keizersnedebox is om deze reden eigenlijk een noodzaak. De linkerachterpoot wordt vastgebonden om te vermijden dat de koe kan slaan indien er geen keizersnedebox aanwezig is. De staart wordt vastgebonden zodat het operatieveld niet bevuild kan worden. Vooraleer de staart wordt gefixeerd, wordt er in onze praktijk een middel intraveneus gegeven om de baarmoederwand te laten relaxeren.

Het operatieveld wordt ingezeept en geschoren. Daarna wordt het operatieveld ontsmet met alcohol. De koe wordt lokaal verdoofd met procaïne, zowel in de huid als in de spieren. Vervolgens wordt het operatieveld achtereenvolgens ontsmet met joodzeep, alcohol en een joodhoudende oplossing. De haren rond het operatieveld worden nog eens extra drooggedept om bevuiling van het operatieveld te voorkomen.

Op onze praktijk wordt er voor elke keizersnede gewerkt met steriel wegwerpmateriaal en per keizersnede wordt een hitte-gesteriliseerde materiaaldoos gebruikt.

Hoe verloopt een keizersnede?

Na het insnijden van huid, spieren en buikvlies, wordt het kalf opgezocht in de buikholte. Indien het kalf met de rug naar de wonde ligt, wordt de baarmoeder met het kalf erin eerst gedraaid voordat het kalf eruit mag. Om het kalf naar buiten te kunnen brengen, wordt met de rechterhand het klauwtje gezocht en met de linkerhand wordt de hak gefixeerd. Vervolgens wordt de hoorntop met de klauwtjes naar buiten gebracht, daarna de hak. Daarna wordt de baarmoederwand ingesneden. Dan wordt het tweede pootje erbij gehaald en rond de pootjes worden kettinkjes gelegd. Als de achterhand van het kalf eruit is, wordt de navelstreng opgezocht om deze te breken.

Eens het kalf volledig uit de baarmoeder is, wordt hij/zij  op een propere ondergrond gelegd en de navel wordt ontsmet met joodtinctuur. Nadien wordt de baarmoeder terug opgezocht om te voelen of er geen tweede kalf aanwezig is. Als er geen tweede is, wordt de baarmoeder gefixeerd met de baarmoedertang om te controleren op bloedingen. Als alles in orde is, kan de baarmoeder gehecht worden. In de buik worden antibiotica gedaan en tussen de spierlagen ook. De spieren worden in 2 lagen gehecht, en daarna de onderhuid en de huid. Na het hechten wordt de wonde proper gemaakt met een doek en wordt er aluminiumspray aangebracht. Standaard krijgt een koe op onze praktijk ook een injectie met oxytocine.

Nazorg

Na de keizersnede start voor de boer nog een belangrijke taak: de biest uitmelken en aan het kalf geven. Indien de nageboorte niet afgekomen is na 12u belt u ons op. Ook wordt de koe best een paar dagen opgevolgd qua temperatuur. Deze mag niet boven de 39,5°C komen anders belt u ook.