CAVIA

 

Schurft is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door mijten. Dit zijn kleine parasietjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Er zijn verschillende soorten mijten die aanleiding geven tot schurft bij de cavia. De meest gekende is de Trixacarus caviae. Andere voorkomende mijten zijn Chirodiscoides caviae en Demodex caviae.  De mijten verspreiden zich voornamelijk van het ene dier naar het andere dier via rechtstreeks contact. Typische symptomen zijn schuren, krabben en bijten waardoor er kale plekken ontstaan. Daarnaast kunnen er ook korstige letsels ontstaan.

Typisch voor een cavia is dat door deze jeuk echte epileptiforme aanvallen kunnen ontstaan, dus het is heel belangrijk om schurft bij een cavia zo snel en adequaat mogelijk aan te pakken!

Er zijn verschillende mogelijkheden om de diagnose te stellen. Allereerst zijn de klinische symptomen vrij typisch, hoewel deze niet enkel voorkomen bij schurft. Bij twijfel wordt best een afkrabsel genomen van de letsels want ook schimmelinfecties en luizen kunnen korstige letsels en jeuk geven.

 

Behandeling kan gebeuren met verschillende antiparasitaire producten. Dit wordt beslist per individueel geval. Zowel injecteerbare producten als producten in pipetvorm voor het toedienen op de nekhuid zijn mogelijk. In elk geval moet het product minstens 2x herhaald worden met 10 dagen tussen. In sommige hardnekkige gevallen kunnen 4-5 behandelingen nodig zijn. Alle dieren die met de besmette dieren in contact zijn gekomen, worden ook best behandeld.

Bron: ESCCAP

Hoe kan ik pijn herkennen bij mijn cavia? Een hele mooie uitleg met duidelijke beelden vind je hier:

https://www.metacam.co.uk/guinea-pigs/painkiller-for-guinea-pigs/

Hoe geef ik medicatie aan mijn cavia? Een mooi voorbeeld vind je hier voor het geven van metacam (pijnstilling) aan cavia’s:

https://www.metacam.co.uk/guinea-pigs/how-to-give-metacam/